9 Mayıs – 4 Haziran Merkür Retrosu

Bu yazı Astrolog Nursel Çetinkaya tarafından yazılmıştır.
9 Mayıs 14:48’de durağan (S) pozisyona geçerek geri hareketine başlayacak olan Merkür, 4 Haziran 11:01’de retro hareketini bitirecek.
Merkür, yıl içinde en çok retro hareket yapan gezegendir. Bir yılda genelde üç veya dört kez Merkür retrosu yaşanır. Retro dediğimiz bu harekette aslında gezegen geriye gitmez. En basit anlatımıyla, retro harekette gezegen kendi yörüngesinde yavaşladığı için Dünya’dan bakıldığında geriye doğru gidiyormuş gibi görünür. Bu da gezegenin temsil ettiği değer ve özelliklerde yavaşlama ve sorunlar anlamına gelir.
2022’deki Merkür retrolarının ilginç bir özelliği var. Merkür, geri hareketine hava burçlarında başlıyor  ve o burçlardan sonra gelen toprak burçlarında devam ediyor. Bu Merkür retrosu da 4°48’ İkizler’de başlıyor, 26°07’ Boğa’ya kadar devam ediyor. Bu da demek oluyor ki bu Merkür retrosu bizi hem İkizler, hem de Boğa temalarında etkileyecek.
Merkür iki burçta birden geri gitmeye hazırlanırken tutulma sezonu başladı, Güneş-Uranüs kavuşumu etkin,  Jüpiter de 12 Mayıs’ta Koç’a geçiyor. Tüm bunları düşünürsek bizi biraz zorlu bir retronun beklediğini söyleyebiliriz.
Özellikle 9-23 Mayıs arasında, Merkür İkizler’de gerilerken akıl sağlığımız konusunda dikkatli olmalıyız. Akıl sağlığı zaten hep önemlidir; ama bu dönemde Merkür’ün kendi yönettiği burç olan İkizler’deki geri hareketi kaygı dolu düşüncelere, huzursuz ve sinirli ruh hallerine daha çok sebep olacaktır. Ayrıca, Merkür İkizler’de gerilerken kimlerle ve neden sosyalleşmek istediğimizi, dış dünyayla nasıl iletişim kurduğumuzu sorgulayabilir, bu konularda durup bir düşünebiliriz. Dedikoduya karşı da dikkat etmemiz gereken bir dönem.
23 Mayıs-4 Haziran arasındaki dönemde de Merkür daha pasif kaldığı bir burç olan Boğa’da gerileyeceği için iletişimde esnekliğin yitirilmesi, kendini iyi ifade edememe ve zihinsel hantallık gibi durumlar yaşanabilir. Sonuçta Merkür iletişimin ve hareketin gezegenidir; daima hızlı hareket etmek isteyen bir habercidir. Boğa ise sabit enerjisiyle daha da yavaşlamak ister ve bu hızdan hoşlanmaz.
Sonuç olarak Merkür ve Boğa arasındaki bu uyumsuzluk, bizler için zararlı bir duruma dönüşebilir. Bazı işleri ağırdan almak ve dinlenmek isterken, acele etmek zorunda kalabiliriz ve programımız daha da sıkışabilir. Boğa burcu öz değer ve sahip olmakla alakalı olduğu için, kime neden ve ne kadar değer veriyoruz, biz kimden nasıl değer görüyoruz; bu soruları kendimize sorabiliriz.
Özellikle 30 Mayıs-2 Haziran arasında retro Merkür, Algol hattında olacağı için bu günlerde ekstra dikkatli olmakta fayda var. 19 Kasım 2021 ve 16 Mayıs 2022 tutulmalarında oluşan gündemlerimizi hatırlayalım ve bu tarz konulara hazırlıklı olalım.
Merkür Boğa’da geri hareketine başlayınca, Kova’daki Satürn’le de bir kare oluşturacak. Bu da otorite figürleri veya yaşlı büyüklerle yaşanabilecek zorlayıcı durumlara, iletişim sorunlarına ve engellere işaret ediyor. Sonuçta Satürn devrede olduğu için, karmadan gelen bazı dersler söz konusu olabilir.
Bu Merkür retrosunda analitik düşünce yapılarını kullanmak, meditasyon ve yogadan faydalanmak, içimize dönüp kendi merkezimizle olan bağlantımızı sağlamlaştırmak bize iyi gelebilir.
Merkür retrosunda yapılmaması gereken şeylere gelince … Öncelikle Merkür retrolarını kişisel algılamamayı öğrendik. Mümkün olduğunca sözleşmelere imza atmaktan kaçınmalı, yeni projelere başlamamalı ve teknolojik aletler almamalıyız. Dijital verilerin saklanması, online alışveriş gibi konularda temkinli olmakta fayda var.
Bir de dolaplarımıza bakıp eski eşyalarımızdan ve (hem maddi, hem de manevi anlamda) gereksiz yüklerimizden kurtulursak harika olur. Konuşmadan önce düşünmeyi ve daha dikkatli bir dinleyici olmayı da deneyelim. Sanırım Merkür retrosunu en iyi şekilde böyle değerlendirebiliriz. 
Akışta kalabileceğimiz bir Merkür retrosu dileğiyle …