30 Nisan Güneş Tutulması

Bu yazı Astrolog Nursel Çetinkaya tarafından yazılmıştır.
Güneş tutulması, Ay’ın Dünya ve Güneş arasına girerek Güneş’ten Dünya’ya gelen ışığı kısmen veya tamamen örtmesidir. Tutulma anında, ay Yeni Ay fazında olmalı ve Güneş ile kavuşum halinde olmalıdır.
30 Nisan 2022’de, Türkiye saatiyle 23:28’de gerçekleşecek olan parçalı Güneş tutulması, 10°28’ Boğa burcunda olacak. Boğa-Akrep hattındaki tutulmaların ilki Kasım 2021’de yaşanmıştı.
Tutulma anında Venüs’ün de Jüpiter ile partil (tam) kavuşumda olması dikkat çekici çünkü Venüs, Boğa’nın yöneticisi olduğu için bu tutulmanın da yöneticisi.
Boğa burcundaki bu tutulma güvenlik duygumuzu güçlendirmek, para ve sahip olduklarımızla olan ilişkimizi tekrar gözden geçirmek ve bizi gerçekten nelerin mutlu ve değerli hissettirdiğini keşfetmek için çok güzel bir zaman.
Güneş tutulmaları genelde başlangıçlarla ilgili olduğu için de gelirimizi arttıracak yeni yollar bulmak ve gücümüzü arttırmak için uygun enerjiler mevcut. Maddi kazanımlarla beraber, kişisel değer duygumuzu da arttırmak için güzel bir fırsat sunan bu tutulma etkisiyle kararlılık, üretkenlik, dayanıklılık gibi Boğa’nın olumlu yapılarını geliştirebiliriz.
Bu tutulmanın bir önemli yanı da Balık’taki stelyum (gezegen toplaşması). Mars, Neptün, Venüs ve Jüpiter’in Balık’ta olması; bir de Neptün, Venüs ve Jüpiter’in Balık’taki kavuşumu yoğun bir su enerjisini aktive ederken bizlere ilahi olana yakınlık hissi veriyor. Böylece tutulma daha duygu dolu bir hal alırken; aşk, sevgi, fedakarlık ve yaratıcılık alanlarında yeni başlangıçları destekliyor.
Pluto’dan ve Kuzey Ay Düğümü’nden sekstil alan Neptün, Venüs ve Jüpiter bizlere duygularımızı ve maneviyatımızı daha da geliştirme fırsatı veriyor.
Tutulma bazı hoş eş zamanlılıklarla da kesişiyor:
  • Bu sene 27 Nisan’a denk gelen Müslümanlar için yılın en hayırlı gecesi kabul edilen Kadir Gecesi,
  • Bu sene 30 Nisan’da kutlanacak olan Keltler’in pagan ateş festivali Beltane,
  • Bu yıl 3 Mayıs’a denk gelen ve Hintliler için yılın en uğurlu ve bereketli günü sayılan Akshaya Tritiya
Farklı kültürler ve öğretilerden de olsa güzel anlamlı, maneviyatı yüksek bu günlere denk gelen tutulma haftası, şüphesiz ki kollektifi şifalandırmada ve yeni yapıları başlatmada etkin rol oynayacak.
30 Nisan Güneş Tutulması Boğa burcunda olsa da, Balık’taki gezegen toplaşmasıyla yoğun şekilde Balık burcu etkileri vereceğinden 1.bölümde bahsetmiştim. Benzer şekilde, bütünün hayrına çalışan manevi enerjilerden ve başlangıçları da anlatmıştım. Fakat yılın en iyicil tutulması olsa bile, bu tutulmanın da bazı kötücül etkileri var ve biraz da onlara değinmek istiyorum.

Balık burcu enerjisi her ne kadar ilahi olana yakınlık ve şifa verse de, Balık burcunda sınırlar belirsizdir. Balık’ta teslimiyet vardır, ama kendimizi bütüne ne kadar teslim ettiğimizi, hatta kaptırdığımızı, bazen kontrol edemeyiz ve bu durum da olumsuzluklar yaratabilir.
Su elementi yoğunluğu olsa da suyun keskin sınırları olmaması, sınır tanımaması bazen sorun oluşturabilir. Nasıl ki aşırı fazla miktarda su sellere sebep olup yıkıp geçiyorsa, taşkın ve abartı boyuttaki manevi enerjiler de yapıcıdan çok yıkıcı olacaktır.
Tutulma anında Güney Ay Düğümü’nün Akrep’te olması hırs, şiddet ve nefreti yükseltirken, Pluto Oğlak’ta değişimin daha somut göstergelerini bekleyebilir. Kova’daki Satürn de mantığın ve üst aklın devrede olmasını isteyebilir. Bunların hepsi de Balık enerjilerinden çok farklıdır ve tutulmada bizi zorlayabilir.
Bir de yetmezmiş gibi Balık’ın modern yöneticisinin Neptün olduğunu düşünürsek, bu da bizim iyice sisli puslu, belirsiz ortamlara çekilebileceğimiz anlamına geliyor.
Balık’ta “İlahi güç ve manevi enerjilerle her şey mümkün” havası eserken ve tutulma yeni başlangıçlara işaret ederken, bu kadar yoğun bir su enerjisiyle neye, nasıl başladığımız pek de belli değil gibi.
Tutulmayı takip eden süreçte aşırı fedakarlık nedeniyle yaşanan kayıplar, yaşamdan kopma, ruhumuzun yük ve yara alması gibi durumlar yaşanabilir. Ruhsal ve bedensel sağlıkla alakalı sorunlar, psikolojik hastalıklar, gergin ve sıkıntılı ruh hali artabilir.
Bahsedilen tüm iyicil ve kötücül etkileri düşünürsek, bu tutulma sezonunda yapmamız gerekenler bağlılık ve bağımlılık arasındaki farkları idrak edebilmek, ilişkilerimizde alma-verme dengesini korumak, dua ve niyet çalışmalarımızı imgelemeyle daha somut hale getirmek olabilir.
Balık’ın “psikedelik” etkisinden kurtulup koşulsuz merhamet ve şifaya ulaşmamız dileğiyle …
Tutulmanın hepimizin en yüksek hayrına olması dileğiyle …