Koç Burcu

Bu yazı Astrolog Nursel Çetinkaya tarafından yazılmıştır.
Burçları detaylı inceleyelim: KOÇ

Koç burcu mitolojisine kısaca bakarsak; Kral Athamas, Nephele ile evlidir ve iki çocukları vardır: Phrixus ve Helle. Fakat daha sonra Athamas eşinden sıkılır ve onu uzaklaştırır, Ino ile evlenir. Üvey anne Ino, çocuklardan kurtulmak için, Athamas’ı ikna eder ve onları tanrılara kurban etmesini söyler.
Nephele zaten çocukları konusunda endişeli olduğu için saraya altın postlu bir koç yerleştirmiştir. Koç, üvey annenin kötü planlarından çocukları haberdar eder ve onları sırtına alıp kaçırır. Koçun sırtındayken Helle denize düşer ve ölür; Phrixus ise kendini kurtarır ve tanrılara şükran sunmak için bu koçu kurban eder, altın postunu da ağaca asar (Hatta daha sonra bu altın post, Jason-Medea hikayesinde de vardır).
Tanrı Zeus ise koçu bu cesareti için ödüllendirmek ister ve onu diğer takımyıldızları arasına yerleştirir.
Zodyak’ın ilk burcu olan Koç, ateş elementindendir ve öncü niteliktedir. Yöneticisi Mars’tır. 1.evin doğal yöneticisidir.Koç burcunun vücutta karşılık geldiği bölgeler kafa, yüz ve beyindir.
Meslek olarak mühendislik, silahlı kuvvetler, inisiyatif ve aksiyon içeren uğraşlar Koç’a uygundur.
Koç, astrolojik yılı ve ilkbahar mevsiminin başlatır. İlk burç olması sebebiyle Koç’ta yeni başlangıçlarda bulunma isteği, liderlik gücü ve kişisel ifade yüksektir. İradesini ortaya koyup inisiyatif alabilen bir yapıdadır, cesur ve atılgandır.
Fakat Koç’un gölge yanı da, sürekli olarak “Önce ben” demesi ve hata yapma riskine girecek kadar acemi ve agresif olmasıdır. Sabırsız, incelikten yoksun ve tartışmacı olmaları bazen onları haklıyken haksız konuma düşürebilir.
Koç burcu özellikleri sadece Güneş burcu, yükselen burcu veya Ay burcu Koç olanlar için geçerli değil elbette. Kişisel veya sosyal gezegenleri Koç’ta olanlar da, gezegenin temsil ettikleriyle beraber bir de Koç enerjisi taşır. Hadi gezegenlerin Koç burcundaki yerleşimlerine bakalım.
MERKÜR KOÇ
+ Çabuk düşünen ve konuşan, çabuk karar alan ve hızla harekete geçen, rekabetçi.
- Düşünmeden konuşan, iddialı sözler eden, sabırsız, tartışmacı.
VENÜS KOÇ
+ İlişkilerde girişken, canlı, direkt ve sıcak.
- Aşkta düşüncesiz ve bencil, kontrolsüz, aşkı kolay tüketen.
MARS KOÇ
+ Fiziksel açıdan güçlü, kendini savunabilen, girişken, cesur, maceraya açık, motivasyonu yüksek.
- Gürültücü ve kavgacı, düşüncesiz, sabırsız, yıkıcı etkilere sahip, duyguları önemsemeden hareket eden.
JÜPİTER KOÇ
+ Liderlik yeteneği olan, hevesli, yeni fikirlere açık, girişimci, öz güveni tam
- Fazlaca risk alan, gereksiz yere ego ve saldırganlık güdüsü olan, öfke kontrolünde başarısız
SATÜRN KOÇ
+ Yöneticilik yeteneği olan, dayanıklı, hayattan dersini almış ve olgunlaşmış bir liderlik gücü.
- Fazla mücadeleye karşın sonuç elde edememe, kötü şans, acımasızlık, kendi gücünü kullanamama.

Unutmamamız gerekir ki bunlar Koç hakkında genel yorumlardır. Koç burcundaki gezegenlerinizin bulundukları ev, yaptıkları açılar ve dereceleri çok önemlidir. Harita bir bütündür ve her harita kendine özgü nitelikler ve anlamlar taşır.